[zajímavý rozhovor]: Nově vznikající obor při SŠ v Karviné pro mladé logistiky

V tomto článku vám přinášíme zajímavý a exkluzivní rozhovor s paní ředitelkou Ivou Sandriovou. Paní Sandriová šéfuje střední škole v Karviné, co je na tom ale zajímavé je, že právě ona stojí za rozjezdem nového studijního oboru - logistiky.

Zveřejněno
18
Leden 2017
Autor
Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.
Sdílet

Dobrý den paní Sandriová,

mé srdce logistika zaplesalo, když jste mi sdělila zprávu o tom, že chcete otevřít nový studijní obor na vaší škole - a tím oborem je samozřejmě logistika.

Co vás k tomu vedlo?

Jako ředitelka školy musím sledovat vývoj v naší zemi i regionu. Spolupracujeme asi ze 160 firmami, kam naši žáci chodí na praxi, firmy chodí k nám a žádají naše absolventy. Byly tady první signály, pak diskuzí s kolegy jsem pochopila, že v logistice je budoucnost, konečně jsem taky matematik , který snad chápe logiku. Začala jsem gúglit. Napsla jsem na VŠL v Přerově a dotázala jsem se na statistiku potřeb těchto odborníků v průmyslu.. A tak to začalo.

Proč právě logistika, jak logistiku vidíte vy?

Jak jsem již řekla, jsem taky matematik, logistika je o možnostech, rychlých , ideálních a asi hlavně úsporných řešeních, výpočtech, simulacích. Musí se přemýšlet a to mě vždy bavilo. Doufám, že dostatečně včas jsem pochopila význam i budoucnost tohoto oboru. Vždyť technologie jdou strašně rychle dopředu.

Střední škola techniky a služeb Karviná

Jaká očekávání od nově vzniklého studijního oboru vlastně máte?

Beru to jako příležitost pro náš region. Narodila jsem se tady, chodila do školy, sleduji, že lidé nemají práci, ale na druhé straně firmy, které tady vznikají a hlavně předpokládám, že i teprve vzniknou v souvislosti s novými příležitostmi, mají zase problém technicky zdatné zaměstnance sehnat. Věřím, že je to příležitost nejen pro školu získat nové zkušenosti, navázat nové kontakty, ale hlavně nezůstat stát a reagovat na rozvoj průmyslu, nových technologií a 4.průmyslové revoluce. Vždyť slovy básníka řečeno: „Kdo chvíli stál, již stojí opodál“…

Kolegové z branže nyní jistě již zbystřili a plánují logistickou kariéru pro své potomky, co je tedy na studiích u vás čeká? Čemu se budou věnovat a jaký bude výstup po ukončení studia?

Školní vzdělávací plány právě zpracováváme, konzultujeme s prezidentem Logistické akademie, a s dalšími odborníky z oboru. Tak jak nám již 3 roky pomáhali s organizováním kulatého stolu k přesvědčení zřizovatele pro nový obor, se získáváním zkušeností účasti na logistických konferencích či vzděláváním našich učitelů. Naši absolventi naleznou uplatnění jako referent nákupu, plánovač výroby, skladový operátor, dispečer dopravy, referent zákaznického servisu a distribuce, logistik obalového hospodářství. Samozřejmě mohou jít dále studovat na vysokou školu, ale pokud ne, tak s maturitou z oboru logistika mají nekonečné uplatnění na rozdíl od absolventů gymnázií. Ti bez vysoké školy moc uplatnění nemají.

Střední škola techniky a služeb Karviná

A co případný zájem žáků z většího okolí?

Jak jsem zjistila v celé republice je 14 středních škol, které učí logistické obory. V Severomoravském kraji budeme druhou školou, a tak věřím, že by o tento obor mohly mít zájem i přespolní. Pro tuto příležitost, kterou samozřejmě očekáváme, máme k dispozici internát v prostorách Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity Opava a poskytujeme ubytování s celodenním stravováním a veškerým servisem cca 800 m od školy.

Logistika, to nejsou jen čísla, tabulky a SAPy, ale především praxe. Jak bude praxe probíhat v rámci studia logistiky v Karviné? Máte už nějaké partnery pro odborné výcviky?

Žáci budou chodit od 2. ročníku na praxi do firem a v průběhu 2. a 3. ročníku budou absolvovat dvě souvislé 14 denní praxe ve firmách.

Konkrétní jména firem ještě nemáme dohodnuty, máme na to více než rok času, abychom uzavřeli smlouvu. Za 3 roky jsem již získala velmi mnoho kontaktů na firmy organizované jednak v logistických asociacích, či spolupracujících s Logistickou akademií, že nemám obavy, že bychom žáky neumístili. Spíše předpokládám, že nebudeme požadavky firem uspokojovat.

Jací profesoři budou vlastně obor, který je dnes velmi populární, vyučovat. Zkuste nám je v kostce představit.

Odborné předměty budou učit učitelé z předmětové komise ekonomiky, inženýrky ekonomických studií vysokých škol, účast přislíbil ve výuce prezident Logistické akademie Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog., očekávám další odborníky z praxe, taky budeme hledat dalšího učitele AJ.

Na co při "marketingu" tohoto studia sázíte? Co by tak mohlo být pro potenciální studenty největším tahákem, benefitem?

Ráda bych dostala do podvědomí široké veřejnosti, že se obor Logistika na naší škole od 1.9.2017 otevírá. Kromě klasické marketingové práce, kdy organizujeme jako je DOD, se účastnímee tzv. „Voleb povolání“ a náborů na základních školách, uveřejňujeme články a inzeráty v novinách či v rádiích, využíváme školního webu či facebooku. Trochu tak doufám v podporu logistického portálu a mimo jiné prosím o využití Vašich možností jako specialisty na reklamu.

A ten tahák?

Možná to bude taky toto: Budeme školu vybavovat speciálním logistickým softwarem, chystáme se pořídit sagway, dron, či vysokozdvižný vozík. Příští měsíc odjíždím do Prahy na prezentaci velkoplošných digitálních tabulí s možným využitím pro školu, samozřejmostí bude pro žáky karta ISIC. A jen tak na okraj, máme novou tělocvičnu, vybavenou posilovnu a letos nově rekonstruujeme fitness posilovnu více zaměřenou pro dívky. Takže věřím, že se budou hrnout i děvčata. Každý zaměstnanec bere jako dobrý zaměstnanecký benefit stravenky, tak u nás se skvěle a chutně vaří ve vlastní školní jídelně za 26 Kč pro žáky dle pokrokových výživových trendů.

Střední škola techniky a služeb Karviná

Zkuste tedy žáky devátých tříd, ale také jejich rodiče pozvat svými slovy právě ke studiu oboru logistiky.

Milí žáci a rodiče, přijďte studovat na naši školu mimo jiné i obor Logistiku. Je to velmi perspektivní obor pro všechny, kteří jsou tvůrčí, přemýšliví, akční. Doba se mění, technologie jdou rychle dopředu, podvědomí lidí tyto změny často nestíhá. Je třeba přemýšlet , co bude za 5 let a více. Jsem přesvědčena, že tento obor je oborem budoucnosti. Mnohé profese zaniknou, ale tato se právě enormně vyvíjí. Jsem ráda, že naše škola zareragovala a s radostným očekáváním se otevíráme novým příležitostem. Přijďte k nám na Střední školu techniky a služeb v Karviné, dáme vám nástroje budoucnosti.

Těším se na vás. Iva Sandriová, ředitelka školy

Buďte certifikovaným logistikem