Slibem neurazíš?

Závazky je třeba ctít. Patří to nejen k dobrému tónu, ale také k dobrému byznysu. V rámci obrovské diverzity na poli poskytování logistických služeb, velké konkurence, relativní srovnatelnosti cen a neustálému boji o klienta se stala vysoká úroveň vlastně už standardem. Jak tedy získat konkurenční výhodu? Klíčem k dobrým firemním partnerským vztahům může být (a je) důvěryhodnost. Což vlastně platí pro vztahy obecně.

Zveřejněno
12
Červen 2015
Autor
Ing. Jaroslav Bazala, Ph.D., ALog.
Sdílet

Závazky je třeba ctít. Patří to nejen k dobrému tónu, ale také k dobrému byznysu. V rámci obrovské diverzity na poli poskytování logistických služeb, velké konkurence, relativní srovnatelnosti cen a neustálému boji o klienta se stala vysoká úroveň vlastně už standardem. Jak tedy získat konkurenční výhodu? Klíčem k dobrým firemním partnerským vztahům může být (a je) důvěryhodnost. Což vlastně platí pro vztahy obecně.

Zatímco v životě je důvěryhodnost, tedy schopnost dostát svým závazkům, držet slovo, testována časem, v rámci logistiky se dá měřit o poznání exaktněji. A jelikož důvěryhodnost je synonymem spolehlivosti, stalo se dodržování vlastních závazků významnou konkurenční výhodou.

Úroveň dodavatelských služeb

Na začátku všeho stojí ukazatel UDS (úroveň dodavatelských služeb), respektive Service level neboli Delivery performance to request. Ve zkratce jde o schopnost reagovat na poptávku, tedy přislíbit vlastní služby, práci. Tato kapacita by měla být konkurenceschopná a svou konkurenci známe všichni dobře. Pokud je procento schopnosti reagovat na poptávku nízké, potenciální klienti se časem přestanou ozývat, protože pravděpodobně „nemáte kapacity“. Pokud je procento naopak vysoké, pleteme si na sebe v relativně pozitivním slova smyslu bič, protože se zavazujeme k maximálním výkonům.

(Věděli jste, že např. v retailu bývá service level smluvně zakotven většinou na 98 %?)

V rámci reakcí na poptávku totiž musíme znát nejen konkurenci, ale také sebe. Protože naši spolehlivost určuje ještě jeden faktor, a ten by měl být 100 %. IPO (index plnění objednávek), Delivery performance to commitment nebo také Promise credibility je ukazatel, který říká, jak jsme schopni plnit své závazky a sliby. A to je pro veškeré reference klíčové. 

Dodržení slibu není jen otázka běžné etiky, je to faktor spolehlivosti. A ten se dá kvantifikovat. Je třeba znát svůj podnik doopravdy dobře, umět propočítat příležitosti i rizika. Většinou totiž není základním problémem to, že bychom nechtěli své sliby plnit. Potíž bývá v tom, že nevíme, co vlastně můžeme slíbit.